Despre acidul hipocloros– Electroliza
Electroliza apei este clasificată conform denumirii IUPAC (Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată): Acid hipocloros, acid cloric, cloranol, hidroxidoclorină eletrolizată
Alte denumiri: hidroxid de clor, apă electrolizată, apă electroactivată
Număr de înregistrare CAS (Chemistry Abstract Service): 7790-92-3
Masa molară: 52,46 g / mol
Formula moleculară: HOCl
Aspect: soluție apoasă, incoloră
Solubilitate în apă: solubil
Aciditate: 7,53
Electroliza și ce presupune aceasta
Pe înțelesul tuturor, atunci când vorbim despre electroliză, este vorba de fapt despre o tehnică prin care se folosește curentul electric continuu pentru a se obține o reacție chimică, una care nu are loc în mod spontan. Electroliza este importantă deoarece cu ajutorul ei se separă elementele din combinațiile lor. Legile lui Faraday ale electrolizei sunt descrieri cantitative ale acesteia și au fost publicate de către Michael Faraday în anul 1834.
Electroliza soluției saline de clorură de sodiu – sarea obișnuită (NaCl) și a apei (H2O) poate fi utilizată pentru a genera acid hipocloros. Procesul de electroliză într-o soluție de apă amestecată cu sare poate produce clor sub formă gazoasă, hipoclorit de sodiu (înălbitor/desinfectant sau NaOCl), acid hipocloros, hidroxid de sodiu, hidrogen gazos, ozon și alți oxidanți.
Cu ajutorul curentului electric continuu, în cadrul procesului de electroliză, ionii pozitivi sau cationii sunt îndreptați către catod (pol negativ), iar procesul este unul invers în cadrul ionilor negativi. Ajunși la anod, aceștia își pierd sarcina electrică, se depun sau intră în reacție chimică. La anod se produce un proces de oxidare, în timp ce la catod procesul poartă numele de reducere.
Pentru a înțelege mai bine, să vorbim despre acidul hipocloros. Prima etapă în obținerea acestuia este electroliza unei soluții de apă sărată pentru a se produce hidrogen și clor, ambele substanțe fiind sub formă de gaz. Aceste gaze apar din electrolit și sunt colectate. Reacția chimică este următoarea:
Comentarii recente